Anatomie van de hersenen
Paul D. MacLean (1990) gaat ervan uit dat onze hersenen zich in fasen hebben ontwikkeld. In eenvoudige bewoordingen zou men het zich kunnen voorstellen als een soort "hersenopbouw" met verschillende verwerkingsteams. Hersenstam: Regelt onze fundamentele basis overlevingsinstincten via reflexmatig gecontroleerde neurale circuits.
Limbisch systeem (1e verdieping van ons gedachtengebouw) dit systeem stelde levende wezens in staat om informatie uit de omgeving te verbinden met informatie uit de innerlijke wereld. Dit vormt de basis voor emotionele ervaring en maakt beperkt initieel beslissingsgedrag mogelijk.
Cerebrale cortex: Onze besturingssysteem. Dit stelt ons in staat om bewust zintuiglijke prikkels te verwerken, d.w.z. al die processen die de mens als zodanig kenmerken (denken, plannen, beslissen, etc.). Bovendien heeft de hersenschors sterke verbindingen met zowel het limbisch systeem als de hersenstam, wat van centraal belang is voor de verwerking van prikkels. Om aan de complexe eisen van onze leefomgeving te kunnen voldoen, is het vooral belangrijk dat de drie onderdelen, die grotendeels onafhankelijk van elkaar bestaan, harmonieus samenwerken met hun specifieke functionaliteiten.